Statistika kaže da oko 40 odsto žena posle porođaja boluje od nekog vida nekontrolisanog mokrenja (inkontinencije). Nevoljno isticanje mokraće i nekontrolisana defekacija veoma je česta pojava i kod žena u poznim godinama životaali i ženama posle porođaja, stoga je rana prevencija veoma značajna. Na sreću savremena medicina ima veoma jednostavno i bezbolno rešenje za ovaj veoma neprijatan problem. Metoda koja otklanja ove poremećaje zove se reedukacija perineuma i zasniva se na revitalizaciji mišića perineuma koji se nalaze u regiji vaginalnog i analnog otvora.

Da bi bolje razumeli na koji način se deluje ova terapija potrebno je da se upoznamo sa procesima koji dovode do ovih tegoba.

Naime, tokom porođaja dolazi do istezanja, slabljenja pa i pucanja mišićnih vlakana vaginalne regije i perineuma (grupe vaginalnih mišića i anusa), što dalje utiče na mišiće bešike i analnog otvora.Prilikom porođaja, kada beba prođe kroz vaginalni kanal, narušava se balans kompletne vaginalne. Kao posledica javlja seoslabljenost vaginalne regije,što može dovesti do smanjene seksualne osetljivosti, ili njenog nedostatka,inkontinencije,prolapsa ...

U postporođajnom periodu često se javljaju bolovi u predelu karlice,a ne retko i do ispadanja unutrašnjih karličnih organa,pre svega materice i mokraćne bešike.

Nekontrolisano mokrenje (inkontinencija) može biti izazvana i drugim faktorima i prema tome se definiše o kojoj vrsti je reč:

 

  • Akutna inkontinencijanastupa najčešće u toku urinarnih infekcija, kalkuloze (kamena i peska u mokraćnim kanalima, bešici) , povreda urogenitalnih organa.

 

  • Do stresogene inkontinencije dolazi usled fizičkog naprezanja, kijanja, kašljanja, hodanja ili skakanja. Ova pojava nastaje zbog slabljenja misića karlice i perineuma, a najčešća je posle trudnoće i porođaja, ili tokom menopauze.

 

  • Urgentna ili nagonska inkontinencija podrazumeva pražnjenje bešike i na najslabiji podsticaj - mala količina tečnosti u mokraćnoj bešici, šum curenja vode, ili tokom spavanja. Učestalost može da bude i do 40 puta dnevno, a javlja se kao posledica oštećenja nervnog sistema, infekcija, ginekoloških problema i bolesti.

 

  • Poput mokraćne, i anorektalna inkontinencijačesto se javlja usled fizičkog naprezanja kod žena u postporođajnom dobu, sa sobom nosi iste posledice.

 

 

Porođaj sa sobom nosi i prirodnu mobilizaciju zglobova i ligamenata karlice, koja se u postporođajnom periodu vraća u normalu, a ponekad je taj proces propraćen bolom.

Metoda reedukacije perineuma u datom momentu pomaže u smanjenju bola i bržem oporavku mišića karlice. Ligamenti i mišići perineuma imaju bitnu ulogu u seksualnom odnosu, mokrenju, defekaciji, porođaju i podržavanju materice i mokraćne bešike.Takođe, u regiji perineuma smešteni su mnogi nervni završeci koji igraju važnu ulogu u seksualnoj stimulaciji i seksualnom odnosu.

Metodom Reedukacije Perineuma možete sprečiti disbalans i poremećaj mišića perineuma samim tim i urinarnu inkontinenciju.

Dr Vladan Milošević nakon dugogodišnje prakse u Francuskoj, pokrenuo je prvi centar za Reedukaciju Perineuma u Srbiji.