Botox je prva linija odbrane u borbi protiv bora. Tretman botoxa je jednostavan, brz – traje oko 15-20 min – bezbolan, bezbedan i efektan.

Rezultati su vidljivi već posle 2 dana a pun efekat je vidljiv posle 10 dana.

Botox je rastvor supstance koja se zove botulinum toxin i iako je u pitanju bakterijska toksična supstanca ona je za čoveka sasvim bezopasna ukoliko se adekvatno aplikuje i u odgovarajućim dozama. I zato je jako bitno pored kvaliteta preradjene supstance i iskustvo lekara specijaliste u toj oblasti.

Dejstvo botoxa se zansiva na tome što ova supstanca onemogućava da nervni impulsi sa nervnih vlakana predju na mišić pa tako sprečava mišićnu kontrakciju. Time je otklonjen osnovni uzrok koji na licu izaziva stvaranje tkz. mimičnih bora. Postojeće bore na ovaj način potpuno nestaju ili postaju znatno pliće i manje upadljive.

Na licu najuspešnija i najčešća primena botoxa je u 3 tipične zone:

  • Horizontalne bore na čelu
  • Vertikalne ili kose bore izmedju obrva
  • Lepezaste bore u spoljašnjim uglovima očiju – smejalice
  • Bore oko usana
  • Bore na vratu

Ove bore se mogu tretirati zajedno ili odvojeno – prema potrebi.

Botox deluje i na znojne žlezde smanjujući njihovu aktivnost, pa se pomoću njega znatno smanjuje ili potpuno zaustavlja znojenje u predelu pazuha, dlanova, stopala, prepona. U tom slučaju dejstvo je dugotrajnije – do godinu dana.

Tretman botoxa u bore lica traje oko 15-20 min – izvodi se u lokalnoj anesteziji (krema emla). Radi se jako tankim iglicama tako da je neprijatnost minimalna.

Efekti botoxa nastupaju postepeno, najčešće posle 2 dana a pun efekat posle 7-10 dana. Tada je potrebno uraditi kontrolni pregled. Dejstvo traje oko 6 meseci.

Ukoliko se tretmani redovno ponavljaju, mimična aktivnost se sve manje obnavlja pa tako i efekat traje sve duže.