Starenje je prirodan biološki proces koji ne možemo zaustaviti. No, tada dolazi do gubitka mišićne mase, bez obzira na to da li je žena rađala ili ne.

Kako starimo, tako se i naše telo menja. Perineum (grupa mišića koja obuhvata regiju oko vaginalnog otvora i anusa), kao i svi ostali mišići,starenjem slabe, gube elastičnost, a samim tim i svoju funkciju.

Ukoliko se to zanemari, oslabljenost perineuma biće posebno primetna kod žena u pedesetim i šezdesetim godinama. Ispoljava se kroz nekontrolisano mokrenje, oslabljenost vaginalne regije, pojavu urogenitalnih infekcija i rizika koje one nose,kao i ispadanje karličnih organa, pre svega materice i mokraćne bešike.

Delimično ili potpuno ispadanje materice spada u najveće spoljašnje poremećaje statike genitalnih organa. Tada skoro svi genitalni organižene, zajedno sa mokraćnom bešikom, mokraćovodima i rektumom, napuštaju svoj normalan položaji spuštaju se prema vaginalnom izlazu, a često i izvan njega - sve u zavisnosti od stepena oštećenja.

Do ove pojave dolazi usled mlitavosti i oslabljenosti karličnog dna. Tokom porođaja stvara se pritisak na okolne mišiće i tkiva vaginalne regije, a pod pritiskom trbušnih organa naniže, posebno na creva, ceo urogenitalni trakt, manje ili više, gubi svoj normalan položaj i spušta se kroz genitalni otvor.

Ovo se može dogoditi u stanjima komplikovanih porođaja sprovedenih nekim ginekološko-akušerskim operacijama, kao i kod produženih porođaja.

Kako bi se sprečio poremećaj mišića perineuma, kao i neprijatne posledice porođaja ili starenja, primenjuje se metod Reedukacije Perineuma.

Ovaj metod je u Evropi i svetu veoma popularan, a sada ga je moguće uraditi i u Srbiji.

Iz iskustva znamo da se povećanom mobilnošću nekog mišića on jača i da potom bolje funkcioniše. To i jeste suština reedukacije perineuma.

 

Naime, pod dejstvom bio-elektrostimulacije mišića perineuma i vaginalnog kanala,određeni mišići i tkiva se vraćaju u prvobitan položaj, odnosno u stanje kakvo je bilo pre nastalog poremećaja - bilo da je ono uzrokovano porođajem ili je posledica prirodnog procesa starenja.

 

Bio-elektrostimulacija, sem na perineum, deluje i na mokraćnu bešiku, kao i na analni, te poboljšava njihovu funkcionalnost i vraća ih u normalu.

Od nedavno ove tretmane moguće je sprovoditi u Srbiji, pod nadzorom dr Vladana Miloševića koji je stekao dugogodišnje iskustvo iz ove oblasti u Francuskoj.