Porođaj nosi jednu prirodnu mobilizaciju zglobova i ligamenata pelvično-karlične regije.U post-porođajnom toku ta prirodna mobilizacija zglobova i ligamenata  se vraća na normalu ali ponekad je praćena bolom.

Metoda Reedukacije Perineuma u datom momentu pomaže u smanjenju bola, takođe pomaže u bržem oporavku mišića pelvično-karlične regije i u bržem vraćanju mobilizovane pelvično-karlične regije.

U pojedinim zemljama Evropske unije, porodilje se vraćaju na posao već posle dva do tri meseca nakon porođaja i to potpuno fizički oporavljene, bez bola. U savremenom svetu nakon porodjaja žene se upućuju na tretmane Reedukacije Perineuma kojima se kompletno oporavlja grupa mišića koja obuhvata regiju oko vaginalnog otvora i anusa.

Zdrav i fukcionalan perineum pruža uredan i redovan psiho-seksualni život, povoljno deluje na srce i krvne sudove, poboljšava imunitet, sprečava gojaznost, povoljno deluju protiv infekcija, depresije, prolapsa, inkontinencija,post-porodjajnog bola i drugih tegoba.

Od nedavno ovu savremenu preventivno dijagnostičku terapeutsku metodu moguće je sprovoditi u Beogradu u ordinaciji „Centar Reedukacije“ .

Tretmani se sprovode pod nadzorom dr Vladana Miloševića, sertifikovanog stručnjaka za reedukaciju perineuma koji je stekao višegodišnje iskustvo iz ove oblasti u Francuskoj.